8&1 ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ!

Read this post in English: 8&1 ideas & tips to decorate your garden!



ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

  Η διαμόρφωση του τοπίου (ή αλλιώς, lanscaping) είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να εξετάσει κανείς όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα κήπος. Με τον όρο διαμόρφωση του τοπίου εννοούμε το πώς μπορούμε να κατανείμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο που διαθέτουμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα και κατ επέκταση έναν όμορφο και λειτουργικό κήπο. Τα δύο βασικά στοιχεία που αποτελούν έναν κήπο είναι: ο χώρος του "πρασίνου" (δηλαδή ποιο σημείο/σημεία θα αφιερώσετε στο να φυτέψετε τα φυτά σας) και ο χώρος του "καθιστικού" (εκεί όπου θα τοποθετήσετε το σετ επίπλων σας).
 Οι επιλογές για την διαμόρφωση του τοπίου είναι πολλές:

  • "Στρώσιμο" του κήπου με πλάκες ή ξύλο teak στο κέντρο (όπου θα τοποθετηθεί και το σετ επίπλων) και παρτέρια με φυτά και δέντρα περιμετρικά.  






  •  Φύτεμα γκαζόν στο μεγαλύτερο μέρος του κήπου. Στην περίπτωση αυτή το γκαζόν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, και υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλα φυτά σε διάφορα σημεία. Σε ό,τι αφορά τα έπιπλα, μπορεί να κατασκευαστεί ένα ξύλινο deck ή να στρωθούν πλάκες και να τα τοποθετήσετε εκεί, χρησιμοποιώντας είτε κομμάτια πέτρας, είτε πλάκες πεζοδρομίου, για πιο εύκολη πρόσβαση.


                          
       
                              

            

           


  •  Πιο αυστηρός διαχωρισμός των δύο χώρων, με τον "χώρο του καθιστικού" να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι και το "πράσινο" να έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένο σημείο-σημεία του κήπου, δίνοντας έτσι μία πιο γεωμετρική εικόνα.


                                         

                         


  Αφού λοιπόν καταλήξετε σχετικά με τα παραπάνω, μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε και επιπλέον στοιχεία, όπως τζάκι, μπάρμπεκιου, ίσως μια πισίνα ή μία λιμνούλα κ.α. 


ΦΥΤΕΨΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΤΑ 

 Τα φυτά αποτελούν έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές του κήπου, επομένως είναι σημαντικό να τα επιλέξουμε με σύνεση. Συχνά κάνουμε το λάθος να διαλέγουμε φυτά αυθόρμητα επειδή μας αρέσουν μεμονωμένα, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε σκεφτεί πώς θα δείχνουν όλα μαζί ως σύνολο. Επομένως, καλό θα ήταν, την επόμενη φορά που σκοπεύουμε να αγοράσουμε φυτά για τον κήπο, να έχουμε στο μυαλό μας ότι λειτουργούν, εκτός των άλλων, και ως διακοσμητικά στοιχεία. Είναι σημαντικό, λοιπόν,  να φροντίσουμε να δένουν μεταξύ τους από πλευράς χρωμάτων, σχημάτων, υφής και γενικότερα να δημιουργούν συνολικά ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, σε συνάρτηση πάντα και με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
    Τα τελευταία trends στη διακόσμηση του κήπου στρέφονται γύρω από φυτά με γεωμετρικά σχήματα, όπως φοινικοειδή, κακτοειδή, παχύφυτα,  τροπικά φυτά, καθώς και σε εκείνα που μοιάζουν με γρασίδι, όπως το λεμονόχορτο και το εκουιζέτο, τα οποία δημιουργούν μοντέρνο αποτέλεσμα και έχουν γενικά μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

εκουιζέτο (equisetum)

  
 το λεμονόχορτο (lemongrass) λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό, διώχνοντας τα κουνούπια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος συνταγών.

 Ένα ακόμη δημοφιλές φυτό τα τελευταία χρόνια είναι το μπαμπού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ψηλούς και πυκνούς φράχτες, αποτελώντας μία πρωτότυπη εναλλακτική απέναντι στις κλασσικές επιλογές φυτών για φράχτη (λέιλαντ, πικροδάφνη κ.α.)

                  φράχτες από μπαμπού




 παχύφυτα


         τροπικά φυτά


    

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ   

  Αν επιθυμείτε ο κήπος σας να διαθέτει μια πιο ιδιαίτερη αισθητική, είναι απαραίτητο τα υλικά που θα επιλέξετε να είναι, όσο το δυνατόν, φυσικά. Το νούμερο ένα υλικό που χρησιμοποιείται στους καινούριους μοντέρνους κήπους είναι το ξύλο teak (τικ), και το συναντάμε τόσο σε δάπεδα τύπου deck, όσο και σε φράχτες και σε έπιπλα εξωτερικού χώρου. Το ξύλο teak  αποτελεί ομολογουμένως  μία ιδιαίτερα καλαίσθητη, αλλά ταυτόχρονα ακριβή επιλογή. Ευτυχώς, υπάρχουν πιο οικονομικές εναλλακτικές με τις οποίες μπορείτε να το αντικαταστήσετε, όπως τα ξύλινα πλακάκια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου deck, καθώς και τα κεραμικά πλακάκια σε απομίμηση ξύλου (τα οποία χρειάζονται και λιγότερη συντήρηση). Άλλα φυσικά υλικά που δίνουν εξίσου μοντέρνο αποτέλεσμα είναι: πέτρα, βότσαλα, χαλίκι, ακόμα και τσιμέντο (για παράδειγμα, χτιστά πεζούλια, παρτέρια κλπ).          

                   

                               

 κατασκευή με ξύλινα πλακάκια

           
      

                         
                             
                                       



ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΤΖΑΚΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

   Αν επιθυμείτε να προσθέσετε ένα στοιχείο στον κήπο σας πέρα από τα συνηθισμένα, μπορείτε να το πετύχετε κάλλιστα φτιάχνοντας ένα τζάκι εξωτερικού χώρου. Ομολογουμένως περισσότερο δημοφιλές, ακόμη, στο εξωτερικό απ' ότι στη χώρα μας, το τζάκι στον κήπο διαθέτει τόσο διακοσμητική όσο και χρηστική αξία: είναι πρωτότυπο, δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή και δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον κήπο μας σχεδόν όλο τον χρόνο- από το φθινόπωρο μέχρι τον χειμώνα, και από την άνοιξη μέχρι εκείνες τις ψυχρές καλοκαιρινές νύχτες που η θερμοκρασία πέφτει.

                

                                                              
           
                      
           


Ή ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΖΑΚΙ

  Την εύκολη και οικονομική εναλλακτική απέναντι στο κλασσικό χτιστό τζάκι αποτελεί το οικολογικό τζάκι ή αλλιώς, τζάκι βιοαιθανόλης. Το τζάκι βιοαιθανόλης έχει τα πλεονεκτήματα ότι προσθέτει στο χώρο την αίσθηση της ζεστασιάς και το ιδιαίτερο στυλ που δημιουργεί η φωτιά, βγαίνει σε πολλές διαστάσεις και σχήματα και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα όπου εμείς επιθυμούμε. Όσο για τις τιμές? Τα επιτραπέζια τζάκια βιοαιθανόλης ξεκινάνε από μόλις 25 ευρώ. 

            

                                      

       




ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

  Όπως και να το κάνουμε, λίγα πράγματα δημιουργούν την αίσθηση της δροσιάς και της ηρεμίας που δημιουργεί το νερό και αυτή την αίσθηση μπορείτε να την έχετε καθημερινά στον κήπο σας, προσθέτοντας το υγρό στοιχείο. Οι τρόποι να γίνει αυτό είναι πολλοί, ένας εκ των οποίων είναι με μια πισίνα. Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση ότι για να φτιάξει κανείς πισίνα απαιτείται μεγάλος χώρος, οι τελευταίες τάσεις θέλουν τις πισίνες σε μικρούς κήπους να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με το αποτέλεσμα να είναι συχνά πιο μοντέρνο και εντυπωσιακό.










 Ένας ακόμη τρόπος να προσθέσετε στον κήπο την δροσιά και την γαλήνη του νερού είναι κατασκευάζοντας μία λιμνούλα. Οι τρόποι να γίνει αυτό είναι διάφοροι: είτε φτιάχνοντας την κλασσική πέτρινη (κατασκευή η οποία μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει και από τον άντρα του σπιτιού), είτε επιλέγοντας να διακοσμήσετε τον κήπο με λιμνούλες πιο σύγχρονου design, οι οποίες κάνουν τη διαφορά, αφού θυμίζουν μικρές πισίνες και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι και ψαράκια.   

λιμνούλα με πέτρες και βότσαλα

 λιμνούλες με μοντέρνο design 



               με βότσαλα     

               πάνω από το έδαφος



ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΣΕΤ ΕΠΙΠΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

  Όπως στη διακόσμηση του μπαλκονιού, έτσι και στην διακόσμηση του κήπου, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός όμορφου χώρου τον οποίο θα καθήσουμε και θα απολαύσουμε στην συνέχεια- επομένως, ένα σετ επίπλων είναι απαραίτητο.  Το είδος των επίπλων που θα διαλέξει κανείς είναι θέμα προσωπικών επιλογών και αναγκών. Ορισμένες προτάσεις θα μπορούσαν να είναι: ένα σετ καθιστικού, ένα τραπέζι με καρέκλες, ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία ή ακόμη και ένα χτιστό πεζούλι με ένα τραπέζι μέσης. Το κλειδί, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση είναι η στροφή σε φυσικά υλικά, αποφεύγοντας τα πλαστικά, και το παιχνίδι με έπιπλα σε πρωτότυπο design ή έντονα χρώματα, προκειμένου να δώσουμε ένταση και ενδιαφέρον.


                                      

                                              
 
                      
                  

                                   


                



ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

 Όσο εντυπωσιακός και να δείχνει ο κήπος μας κατά την διάρκεια της ημέρας, το βράδυ θα χάσει ένα κομμάτι από την αίγλη του αν δεν φροντίσουμε να τον φωτίσουμε με τον σωστό τρόπο. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές για φωτισμό κήπου, όπως μεγάλα σποτ (τα οποία ιδανικά τα στρέφουμε στα σημεία που επιθυμούμε να τονίσουμε, όπως δέντρα, πέτρινους τοίχους κ.α.) και μικρά σποτάκια που τοποθετούνται σε πεζούλια ή κατά μήκος του εδάφους, δίνοντας ένα ιδιαίτερα κομψό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταινίες led, κεριά, ηλιακά φαναράκια ή ακόμη και να κατασκευάσουμε τα δικά μας φαναράκια από διάφορα υλικά.  

         


                    σποτ



 led           ηλιακά φανάρια

                χάρτινα φαναράκια

                   φωτισμός πέτρινου τοίχου με σποτ



ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Εκτός από το να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε για τον κήπο, μπορείτε να δοκιμάσετε και να κάνετε τις δικές σας κατασκευές, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο.


  • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ 
  Ένα στήριγμα για ράφια + ένα φαναράκι ρεσώ = πρωτότυπο και οικονομικό κρεμαστό φαναράκι για τον κήπο ή τη βεράντα! Αν αποφασίσουμε να τα πολλαπλασιάσουμε κιόλας, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν απαλό φωτισμό για τον κήπο μας (και μην ξεχνάμε την ρομαντική ατμόσφαιρα) .  


 Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μεταλλικούς γάντζους που χρησιμεύουν στο να κρεμάμε γλάστρες και να αντικαταστήσουμε τα φαναράκια ρεσώ με ηλιακά φαναράκια.

                                      



  • ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΕΣ 
  Ποιος θα φανταζόταν ότι οι παλιές μας γλάστρες μπορούν να αποκτήσουν και πάλι ζωή... ως τραπεζάκια για τον κήπο? Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη μπογιά και μερικά ακόμη απλά υλικά για να έχουμε σε λίγη ώρα ένα καινούριο τραπεζάκι, το οποίο λειτουργεί και ως διακοσμητικό στοιχείο.

Δείτε εδώ το tutorial για το πώς να κατασκευάσετε αυτά τα όμορφα τραπεζάκια.





  • DECK ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ


Ένας ακόμη τρόπος για την κατασκευή deck, πέρα από αυτούς που περιγράψαμε παραπάνω, είναι και χρησιμοποιώντας παλέτες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στις diy κατασκευές. Αυτά που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να τις στερεώσετε καλά, τόσο στο έδαφος, όσο και μεταξύ τους, να αφαιρέσετε τυχόν καρφιά που μπορεί να εξέχουν για θέμα ασφάλειας και από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα να υποστούν και περαιτέρω επεξεργασία, όπως βάψιμο στο χρώμα της επιλογής σας ή ακόμη και σχέδια με στένσιλ (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε τα δικά σας). Τέλος, από την στιγμή που θα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, καλό θα ήταν να περαστούν με ένα βερνίκι για προστασία από την υγρασία.





  • DIY ΠΑΓΚΑΚΙ 
 Ίσως το πιο απλό tutorial για παγκάκι, το οποίο γίνεται εύκολα και με απλά υλικά που μπορούμε όλοι να προμηθευτούμε. Εδώ θα βρείτε τόσο τις οδηγίες για την βασική κατασκευή, όσο και τρόπους για το πώς να πετύχετε ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στο δικό σας στυλ διακόσμησης.

3 σχόλια

  1. Πολύ ωραίες ιδέες και συμβουλές!Εγώ προμηθεύτηκα υλικά για τη διαμόρφωση κήπου από το Leroy ,όποιος θέλει μπορεί να δει τις προσφορές σε αυτό το φυλλάδιο https://www.fylladiomat.gr/leroy-merlin/project-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%84%CE%B7-01-05-2018/?page=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ