TOP 5 ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΤΗΝ IKEA RAST ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ!


   Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου καταλόγου ΙΚΕΑ πριν λίγο καιρό, ήρθαν στο μυαλό μου όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τα έπιπλα ΙΚΕΑ. Εκτός από τους προφανείς, δηλαδή τις οικονομικές τιμές, την μεγάλη ποικιλία, και την εύκολη μεταφορά και συναρμολόγηση των επίπλων υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, εξ' ίσου σημαντικός: το γεγονός ότι είναι ιδανικά για μεταμορφώσεις! Ειδικά ορισμένα κομμάτια, όπως το τραπέζι lack, ή η συρταριέρα rast, χάρη στον λιτό τους σχεδιασμό και τα ουδέτερα χρώματα, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους δημιουργίες. 
  Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι μεταμορφώσεις επίπλων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς υπάρχει μία γενικότερη τάση προς το d.i.y (φτιάξ΄ το μόνος σου) και στον συγκεκριμένο τομέα οι μεταμορφώσεις των επίπλων ΙΚΕΑ θα λέγαμε ότι αποτελούν μία κατηγορία από μόνες τους. Η συρταριέρα rast, δεν θα μπορούσε παρά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο κομμάτι όσων καταπιάνονται με αυτές. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, να την συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά ανάμεσα στο πριν και στο μετά είναι τόσο εντυπωσιακή που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για το ίδιο έπιπλο! Στο σημερινό post έχω συγκεντρώσει τους πέντε καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε και εσείς να μεταμορφώσετε την ikea rast, προσαρμόζοντάς την στο δικό σας γούστο και στυλ διακόσμησης και πολλές ακόμη ιδέες για έμπνευση.



                                                       
                                                  Το βασικό κομμάτι: ikea rast (29,99)




1. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΧΡΩΜΑ

  Ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος, και ίσως ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να μεταμορφώσουμε την ikea rast συρταριέρα μας. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο έπιπλο αποτελεί την ιδανική βάση για τέτοιου είδους μεταμορφώσεις, μιας και κατασκευάζεται από ακατέργαστο ξύλο πεύκου, πράγμα που σημαίνει ότι βάφεται πολύ εύκολα, ακόμα και από κάποιον αρχάριο. 

    Σε περίπτωση που βάφετε έπιπλα για πρώτη φορά, η διαδικασία που ακολουθείται για το βάψιμο μίας ξύλινης επιφάνειας είναι η εξής:

  • Αρχικά, ξύνουμε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο, φροντίζοντας να μην ξεχάσουμε κάποιο σημείο, όπως για παράδειγμα τις γωνίες.
  • Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το έπιπλο από την σκόνη με ένα υγρό πανί, περιμένουμε να στεγνώσει και περνάμε μία στρώση αστάρι (βελατούρα). Για καλύτερα αποτελέσματα, περνάμε άλλη μία στρώση βελατούρα, αφού στεγνώσει η πρώτη.
  • Μετά το αστάρωμα, σειρά έχει το βάψιμο. Σε ό,τι αφορά το μέσο, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πινέλο, ρολό και πιστόλι βαφής. Συνήθως προτιμάται το ρολό, αφ' ενός γιατί δίνει μεγαλύτερη ομοιομορφία σε σχέση με το πινέλο και αφ' ετέρου επειδή είναι πιο οικονομικό και εύκολο στον χειρισμό από το πιστόλι βαφής. 
  • Οι μπογιές, τώρα, που χρησιμοποιούνται για τη βαφή ξύλινων επιφανειών ονομάζονται ριπολίνες και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: νεφτιού και νερού. Ανεξαρτήτως του ποια κατηγορία θα επιλέξετε, οι ριπολίνες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων (συνήθως ετοιμάζονται επιτόπου στο κατάστημα) και δίνουν γυαλιστερό, σατινέ ή ματ φινίρισμα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιθυμούμε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, υπάρχει και η δυνατότητα να στραφούμε στα βερνίκια, τα οποία τονίζουν τα φυσικά νερά του ξύλου, χωρίς να αλλάζουν δραματικά την απόχρωσή του. 

 Αφού λοιπόν έχουμε καταλήξει σχετικά με τα παραπάνω, περνάμε το έπιπλο δύο με τρεις στρώσεις από την μπογιά της επιλογής μας, προκειμένου να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα με αντοχή στον χρόνο.

Σημείωση: Έχοντας βάψει το συγκεκριμένο έπιπλο, πρέπει να ομολογήσω ότι παρέλειψα το τρίψιμο και το αστάρωμα και πέρασα κατ' ευθείαν στο βάψιμο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οπότε σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε κάτι ανάλογο, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, απλώς τα παραπάνω βήματα δημιουργούν ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση στο χρώμα- πράγμα σημαντικό ειδικά για τις πιο σκούρες αποχρώσεις.

 Σε ότι αφορά την απόχρωση/αποχρώσεις που θα επιλέξουμε, εδώ μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη. Καλό είναι, βέβαια, να λάβουμε υπ' όψιν μας και τα υπόλοιπα χρώματα του σπιτιού, αλλά ακόμη και αν η διακόσμησή μας κινείται σε διαφορετικούς τόνους, το έπιπλο αυτό θα μπορούσε να είναι εκείνο το οποίο θα κάνει την διαφορά, δηλαδή το statement κομμάτι μας.


Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε:

    Την χρήση βερνικιού, προκειμένου να τονίσετε τα φυσικά νερά του ξύλου   
        
                        

       


Διχρωμίες
                                 

    


 Σκούρες αποχρώσεις ή μεταλλικά χρώματα 



Παστέλ ή έντονες αποχρώσεις ή και συνδυασμό αυτών των δύο, οι οποίες ταιριάζουν ιδιαίτερα σε παιδικό δωμάτιο.        
                                             

     

Παιχνίδι με το ίδιο χρώμα σε διαφορετικούς τόνους, για ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα


2. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, έτσι και στην διακόσμηση και το diy οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά και ένα από τα λίγα πράγματα που κάνουν ένα έπιπλο να αποπνέει πολυτέλεια όσο τίποτε άλλο είναι οι μεταλλικές λεπτομέρειες. Το γεγονός ότι η συρταριέρα πωλείται με στρογγυλά ξύλινα χερούλια, δεν μας εμποδίζει να τα αντικαταστήσουμε άλλα της αρεσκείας μας, τα οποία θα τοποθετήσουμε είτε στις ήδη υπάρχουσες υποδοχές, είτε σε διαφορετική θέση, δημιουργώντας καινούριες υποδοχές.
 Προκειμένου να γίνει αυτό θα χρειαστούμε επιπλέον λίγο ξυλόστοκο και ένα τρυπάνι. Χρησιμοποιώντας τον ξυλόστοκο, στοκάρουμε τις υποδοχές για τα χερούλια και στη συνέχεια, ανοίγουμε καινούριες με τη βοήθεια ενός τρυπανιού, φροντίζοντας προηγουμένως να έχουμε κάνει σωστά τις μετρήσεις μας, ώστε τα καινούρια μας χερούλια να είναι συμμετρικά. Κατόπιν, ακολουθούμε τα υπόλοιπα βήματα, όπως τα περιγράψαμε παραπάνω.
 Για εσάς που επιθυμείτε το κάτι παραπάνω, υπάρχει η επιλογή, εκτός από μεταλλικά χερούλια, να προστεθούν και επιπλέον στοιχεία, όπως μεταλλικές διακοσμητικές γωνίες ή μεταλλικά πόδια. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σχέδια χρησιμοποιώντας καρφιά ταπετσαρίας.


                                               

                             


                                                         
                        

                        
           
                  σχέδια με καρφιά ταπετσαρίας



3. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ OVERLAYS

  Πριν λίγο καιρό, καθώς έκανα το συνηθισμένο μου σερφάρισμα στο internet, ανακάλυψα μία ιστοσελίδα που για να είμαι ειλικρινής με εντυπωσίασε. Η ιδέα πίσω από αυτήν ανήκει σε δύο γυναίκες στην Αμερική, οι οποίες, όπως πολύς κόσμος, αναζητούσαν τρόπους να μεταμορφώσουν τα απλά και συνηθισμένα έπιπλα από τα ΙΚΕΑ σε κάτι πιο ξεχωριστό. Φυσικά, υπήρχαν ήδη τρόποι με τους οποίους μπορούσε να μεταμορφωθεί ένα έπιπλο, αλλά εκείνες αναζητούσαν κάτι το ιδιαίτερο που θα είχε σαν αποτέλεσμα πιο δραματικές αλλαγές. Και τότε ήρθε η ιδέα: σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτό κατασκευάζοντας ειδικά πάνελ σε διάφορα γεωμετρικά σχέδια, φτιαγμένα από ελαφριά υλικά, για να μπορούν να τοποθετούνται εύκολα πάνω στα έπιπλα και να βάφονται, αλλάζοντάς τους, έτσι, ριζικά την όψη. Η ιδέα τους αυτή έγινε τελικά πραγματικότητα, πήρε το όνομα Οverlays, και στη συνέχεια μετατράπηκε σε επιχείρηση και σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Για να πάρετε μία γεύση, ακολουθούν ορισμένες μεταμορφώσεις που έχουν γίνει με Overlays.


                                   

            



       

                                                


Η συγκεκριμένη συρταριέρα δεν είναι η rast αλλά η malm της ikea. Παρόλ' αυτά την ανέβασα γιατί το αποτέλεσμα είναι από τα αγαπημένα μου.

Εάν ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερα, το site τους είναι το www.myoverlays.com.



4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΣΤΕΝΣΙΛ

  Σε περίπτωση που επιθυμείτε ένα ανάλογο αποτέλεσμα, αλλά θα προτιμούσατε να δημιουργήσετε το δικό σας μοτίβο υπάρχει πάντοτε και η γνωστή και αγαπημένη λύση των στένσιλ, τα οποία, μάλιστα, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και οικονομικά. Διαλέξτε το κατάλληλο σχέδιο αναλόγως τον χώρο και το ύφος που θέλετε να πετύχετε. Η αλλαγή θα είναι σίγουρα εντυπωσιακή.  
            
                                

              

                                

         




Μία ακόμη εναλλακτική είναι η δημιουργία σχεδίων όπως ρίγες, ζικ-ζακ, και άλλα, με τη χρήση χαρτοταινίας.
                                     
  


5. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΤΕ 

  Οι επιλογές που έχουμε προκειμένου να μεταμορφώσουμε ένα έπιπλο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, την συρταριέρα rast, δεν εξαντλούνται εδώ, μιας και υπάρχει επίσης η επιλογή του να αυτοσχεδιάσουμε, φτιάχνοντας ένα δικό μας μοναδικό σχέδιο. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και φανταστείτε το έπιπλο σαν ένα λευκό καμβά πάνω στον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσα από:

                                                           Ζωγραφική 
                                           
         
                              


                                            Ντύσιμο του επίπλου με ύφασμα
                                         



              Ζωγραφική αφηρημένων σχεδίων
             

                                                           Ντεκουπάζ
                                         



Να έχετε μία όμορφη μέρα!

6 σχόλια

  1. Απίστευτες μεταποιήσεις/ μεταμορφώσεις!!!! Πώς ένα έπιπλο των 27 ευρώ μπορεί να γίνει τόσο διαφορετικό... Μπράβο σου για την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως υπέροχες ιδέες, σ'ευχαριστώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!!Και πιστευω οτι τα ιδανικοτερα ψαλιδια για ευκολη κοπη διαφορων υλικων ειναι αυτα www.fiskars-scissors.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ιδέα! Κάνουμε μια μικρή ανακαίνιση στο δωμάτιων των μικρών μας και έχουμε ένα παρόμοιο κομοδίνο. Τους πήραμε και κάτι ωραία πουφ-μαξιλάρια από εδώ https://e-metaxakis.com/exoterikos-horos/poyf-maxilaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ